top of page
  • angiecalorman

Congee is geen rijstepap

Van mijn moeder moest ik altijd ontbijten. Op een schooldag was het vaak een boterham maar in het weekend of in de vakantie maakte zij een warm ontbijt zoals Congee oftewel een pap van rijst. Congee maak je niet met melk en suiker. Het is echt totaal anders dan de zoete oerhollandse rijstepap.


Congee is niet alleen geschikt als ontbijt maar je kan het eigenlijk ook als late night dinner eten of voor als je je niet lekker voelt/ziekjes bent. Het enige nadeel is dat het tijd kost. Je maakt het niet in 5 minuten zoals een boterham of een omeletje.


Toen ik pas samenwoonde heb ik best wat pogingen gedaan om het zelf te maken. Het lukte maar niet. Mijn moeder lachte me uit. "Hoezo lukt het niet?" '"Het is zoooo makkelijk''. Ik heb het toen maar even gelaten voor wat het was.


Een poosje later deed ik weer een poging en het was gelukt. Nog niet helemaal zoals ik wilde maar het kon er mee door. Na meerdere keren verder experimenteren was het me gelukt. Ik had eindelijk de Congee gemaakt zoals die van mijn moeder. Ik heb inmiddels ook meerdere hacks gevonden om de bereidingstijd te versnellen. Laatst las ik de tip dat het in de snelkoker in 20 minuten klaar is. Dat ga ik binnenkort maar eens testen.


Voor mij is Congee echt soul food maar vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde is Congee meer dan een ontbijtje. Zhang Zhongjing, een beroemde TCM arts in de the Han Dynasty (206BC-220AD), was van mening dat de gezondheidsvoordelen van Congee zeer belangrijk zijn in de behandeling van kou en andere ziekmakende kwalen. Het advies was om direct na het drinken van een kruiden kooksel, warme Congee te eten zodat het zweten bevordert en de ziekmakende energie uit het lichaam trekt. Een andere reden om Congee te eten bij gebruik van kruiden tegen ziekte was om de maag te beschermen.


Congee vult de maag op een zachte wijze en met die gedachte adviseert, Li Shizhen, herbalist in de Ming Dynasty (1368-1644), een grote kom Congee als ontbijt voor alle seizoenen.


Wie mij kent weet dat ik op gevoel kook dus het recept moet ik nog uitschrijven zodat jij er ook echt iets aan hebt. Recept komt eraan.....


189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page